Malin Andersson

28/9 Bilder

Kategori: Allmänt

28/9 Guatemala

Kategori: Allmänt

 
Igår så kom vi till Guatemala. Resan hit gick igenom Guatemala City, huvudstaden, och det var rätt intressant då vi åkte igenom en del farliga områden. Vi åkte på en motorväg så det var ingen fara för vår del men jag tycker att det är intressant att se hur verkligheten ser ut för männskorna som växer upp och lever i slummen. Där patrulerar det militärer utmed de stora vägarna för att bevara säkerheten och de värsta områdena styrs inte av presidenten utan blir  lämnade åt gängen vilket inte direkt bidrar till att de kan förbättras eller att de som växer upp där får möjligheter till en bra framtid. I länder här är det så stora klyftor mellan fattig och rik, antingen har du allt eller så har du inget. Vi kom iallafall fram till staden Antigua vilket är en väldigt fin stad, den påminner mycket om någon stad som hade kunnat vara ifrån södra Europa. Idag så har vi åkt runt och kollat på olika saker som är typiska härifrån, vi var på ett ställe och såg hur man gör smycken av sten (jade), på en macademiannöt odling och så åkte vi till en tygmarknad där guatemalska kvinnor satt och vävde. Så det har varit en intressant dag. Nu ikväll så har vi träffat och umgåtts med vår nya guide och de nya deltagarna i gruppen. Alla verkar trevliga och bra men det känns lite konstigt nu när vi har spenderat våra 17 senaste dagar med samma människor men vi vänjer oss nog snabbt. Imorgon så blir det iallafall en lugn dag för min del, förhoppningsvis kunna sova ut lite och sen bara strosa runt i denna mysiga lilla stad. 
 

26 september, Copan & födelsedagsfirande!

Kategori: Allmänt

Först och främst så vill jag börja med att tacka för era kommentarer, alltid lika roliga att läsa :) Idag så har vi då som sagt besökt mayaruinerna i Copan. Det var väldigt intressant och vi alla känner oss nu som proffs på mayakulturen. Vi får se hur länge denna kunskapen sitter i men det är verkligen imponerade att se vad människor kunde bygga för så många år sedan. Stackars befolkning... Nu är klockan halv 3 och efter en god lunch så sitter vi nu och dricker lite goda drinkar för att fira att Annika fyller 20 år idag. Ikväll så ska hela gruppen samlas på en restaurang och fira födelsedagsbarnet tillsammans vilket säkert blir trevligt. Imorgon åker vi till Guatemala och där blir det byte av reseledare och även några i gruppen åker hem medans det kommer in några nya. Tänk att mer än hälften av tiden som vi ska resa i grupp nu har gått, tiden bara rusar iväg.

24 september

Kategori: Allmänt

Idag har vi spenderat nästan hela dagen på stranden vilket ha varit väldigt skönt. Sola, bada, snorkla. Vi trivs kan jag tala om! Därför så har jag heller inte så mycket att skriva om idag förutom att vi har det mycket bra. Roatan island som stället heter har varit i klass med paradisön vi var på i Puerto Rico, den enda egentliga skillnaden är att här är det mer turistområde. Imogon beger vi oss än en gång mot nya äventyr, nästa stopp blir Copan där vi ska mayaindianernas ruiner.

Blandade bilder, sista kvällen i Nicaragua & Honduras

Kategori: Allmänt

23 september Honduras

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka i Karibien vilket känns skönt, sol och bad igen efter två veckor i Centralamerikas mitt. Fantastiskt! Idag har vi bara slappat på stranden vilket även innehöll lite snorkling vilket var nice. Vi bor nära en strand, man kan förklara det som en stranpromenad med cafeer, barer, butiker m.m. (kan tänka mig att Thailand ser ut så här trots att jag inte varit där ännu) men vi får åka något som heter Taxi Boat till en finare stran. Det innebär att vi åker i en liten motorbåt i kanse 5 min vilket är rätt charmigt.
Resan till Honduras var dock ett litet äventyr. Resan blev försenad utmed vägen då vi först blev drabbade av ett strömavbrott vid landsgränsen vilket gjorde att de inte kunde registrera våra pass. Där blev 19 timmars resan ännu längre. Sedan blev vi stoppade av av polisen i Honduras mitt i natten och det är inga snälla poliser må jag lova. Geväret runt halsen och redo att skjuta. Allt gick bra, de såg våra pass och sen åkte vi vidare. Ännu lite mer fördröjning. Det värsta var dock då vår busschaufför blev hotad av ett gäng vid en bensinmack. Han råkade köra in i den andre mannens släp utan några skador men denne mannen krävde att han skulle betala 150 dollar då han hade förstört hans bil. Situationen blev väldigt hotfull då man ej vet var de är kapabla till att göra (med tanke på att det är lagligt att varje invånare får bära vapen i Honduras), framförallt då de utnyttjade att vår chaufför kom från Nicaragua. Lyckligtvis kom vi därifrån lindrigt, de fick betala 30 dollar, men det var ingen trevlig upplevelse. Till sist kom vi iallafall fram, runt 12 tiden då vi hade lämnat Nicaragua vid 14 tiden dagen före
Nu sitter vi alla och surfar lite efter ett restaurangbesök. Internet har inte fungerat men ska se ifall jag kan lägga upp bilder i ett annat inlägg. Eftersom jag inte vet hur man kommenterar dem så får ni själva gissa vart de är ifrån. Kram på er!

20 september

Kategori: Allmänt

Hej alla! Just nu så befinner vi oss i staden Granada, det är den första staden som uppkom i hela Centralamerika. Det är en mysig liten stad med många färgglada hus. Vi bor väldigt centralt vilket är skönt då det finns områden som man turist ska undvika så man får vara försiktig vilket vi är. Igår gick vi mest runt och kollade runt och såg bl.a. ett väldigt charmigt torg. Det kom fram en liten pojke igår och tiggde om pengar vilket var jobbigt att se, man vill ju ge han pengar fast man ska inte göra det då pengarna går till någon annan/någon illegal verksamhet. Det tyckte jag var jobbigt att se... Idag har jag inte mått på topp så jag bestämde mig för att stanna på vårt hostel istället för att följa med på utflykt så idag har det inte hänt så mycket, pratade med Olliver en stund vilket var roligt. Ikväll så ska vi ha en liten utklädnadsfest med resegruppen så jag hoppas att jag mår bättre tills dess och imorgon går resan vidare till Honduras, 19 timmar i buss beräknas det att ta. Det har inte blivit några bilder härifrån men jag kan visa ännu en på vulkanen vi besteg. Vi hörs i Honduras :)

Att bestiga en vulkan

Kategori: Allmänt

Var precis lika jobbigt som det låter! Har nog aldrig varit så svettig i hela mitt liv... Imorse gick jag och Agnes upp 05.30 för att äta frukost och efter det begav vi oss mot äventyret. Totalt 5 timmar för att ta oss upp på vulkanen, igenom regnskog och buskage, och de sista timmarna krampade benen för varje steg jag tog. Väl där uppe så var det dock värt det 10 gånger, fantastisk utsikt var det! Vi gick inte hela vägen upp, när det var 300 meter kvar så kände vi oss nöjde då det var mer är 45 graders vinkel plus lösa stenar så det kändes inte så säkert. Att gå ner igen tog minst lika lång tid och man fick koncentrera sig till max för att inte trilla. Väl nere, ja då snubblar jag över en sten och skadar mig. Mina knän fick stryk men syster Agnes plåstrade om mig och rengjorde mina sår. Så kan det gå ifall man inte kollar vad man sätter fötterna! Nu är vi lagom sletna så att ligga i hängmattorna vid havet och slappa kan inte bli mer perfekt.


17 september Nicaragua

Kategori: Allmänt

Nu är vi i Nicaragua! Resan hit gick bra, en lång tur men vi börjar att vänja oss vid resande. När vi kom fram så märkte man direkt skillnader från Costa Rica då detta landet är betydligt fattigare. Jobbigt att se, folk som lever i skjul och djur som nästintill ser vanvårdade ut, men det är väll tyvärr något vi måste vänja oss vid nu när vi kommer åka i de fattiga delarna av Centralamerika. Vi befinner oss nu på en ö och det var en rätt intressant båttur då vi åkte på en fullknökad båt som knappt hade några sittplatser så folk fick sitta på väskor m.m. När vi kom fram så fick vi träffa våra värdfamiljer och jag, Annika, Agnes samt en Austrailensisk tjej hamnade i samma medans Lovisa hamnade hos en annan. Trevlig fru, hon har två söner (1 och 14 år gamla) vilket betyder mycket liv och oljud. De äger en äffär och jag och Annika fick ett rum i affären och väggarna sträcker sig inte hela vägen upp till taket vilket gör att man hör allt. Försökte prata spanska men det gick inte särskilt bra och då de endast pratar spanska så blev det en del pinsamma stunder. Undra då hur middagen ikväll blir... Imorgon så ska jag och Agnes bestiga Nicaraguas näst högsta vulkan vilket ska bli spännande! 10 timmar vandring så vi får se hur vi mår imorgon kväll.


Bilder från La fortuna och Monteverde

Kategori: Allmänt
 

16 september

Kategori: Allmänt

Hola! Idag är vår sista heldag i Costa Rica, vi har varit här i snart en vecka och imorgon åker vi vidare mot Nicaragua. Igår kom vi till stället där vi är idag, Monteverde, och jag måste säga att det minst sagt var en omständig väg hit. Först så åkte vi buss i ca 1 timme, sedan båt i 40 min (för en gångs skull blev jag inte sjösjuk) för att till sist åka buss på världens skumpigaste väg i drygt 2 timmar. Den skumpade så mycket att vi säkert inte satt stilla i en halv minut samtidigt som vi åkte upp och ner, upp och ner, men som tur var kom både vi och bussen fram hela. Annars så gjorde vi inte så mycket den dagen förutom att vi åt pizza med gruppen och vår reseledare försökte lära oss salsa. I gengäld så försökte vi lära de andra att dansa små grodorna och det var minst sagt underhållande! Idag så blev det lite mer action då Monteverde är känt för sina extremsporter. Vi gjorde något som heter zipperling vilket är som att åka linbana igenom regnskogen. Det var sjukt roligt samtidigt som det var läskigt då man var så högt upp, ca 140 m, samtidigt som det gick väldigt fort. Det bästa/värsta var i slutet då vi åkte Superman banan, man hängde i ryggen och åkte en km utan att kunna kontrollera någonting, bara hänga och kolla ner på regnskogen. Adrenalinkick må jag säga! Agnes och Annika var även så modiga att de vågade hoppa bungyjump(!!!). Riktigt kul att se dem hoppa trots att jag själv aldrig hade vågat göra det. Bussen går kl 4 imorgonbitti så resten av dagen så ska vi ta det lugnt. Våra första två nätter i Nicaragua ska vi spendera hos olika familjer, såkallad homestay, så det blir väll kaske att öva lite spanska då det förtillfället går lite trögt. Adios!

14 september

Kategori: Allmänt

 Nu är vi i La fortura, vi är fortfarande i Costa Rica, som ligger ca 5 timmar ifrån San Jose och vi kom hit igår. Vi har haft våra första dagar av gruppresan och allt känns bra, vi är ca 15 st, blandade åldrar (vi som är 20 är yngst), från olika delar av världen. Vår guide är en 35 årig man från El Salvador och han heter Martin. Han har varit mycket i Danmark så han kan prata rätt bra svenska och han förstår vad vi säger men förutom det så är vi de enda skandinavierna. Igår så åkte vi som sagt hit och då åkte vi igenom en fantastisk regnskog där bla. Jurassic Park filmerna spelades in. På vägen så stannade vi vid en restaurang där vi såg massvis med lemurer (tror att de heter så) och de var rätt konstiga men roliga att ha sett. Idag så var vi på hike, vi promenerade i  drygt 2 timmar i uppförsbacke så man kan ju säga att vi var en aning varma efter det. Vi såg iallafall ett jättefint vattenfall där vi badade jämte och regnskogen. På vägen tillbaka så kom det en rejäl regnskur men lyckligtvis så hade vi med oss regnjackor. Vi såg även en orm, svart med gula prickar, smal men lång, vilket inte var särskilt roligt (jag HATAR verkligen ormar). Så nu är vi alla trötta så vi passar på att vila för att ikväll så ska vi åka till varma källor och bada.


12 september

Kategori: Allmänt

Forsta gangen jag sitter vid en dator under denna resan, yey (innan har jag gatt in pa internet via mobilen)! Sa darfor far ni har overseende att vissa bokstaver saknas ;)

Idag har vi spenderat dagen i San Jose och vi har mest strosat runt som igar da det inte finns jattemycket for turister att gora har. Vi besokte atminstonde tva kyrkor och de var fina. Vadret har varit varmare an igar sa att vi valde jeans aven denna dagen var vall inte det smartaste..

Imorgon borjar den stora resan vilket vi alla ser fram emot valdigt mycket. Ikvall sa ska vi traffa guiden och de andra deltagarna vilket ska bli roligt att se vilka dem ar. Vi kommer aven att fa reda pa all viktig information men det enda vi vet ar att imorgon gar bussen klockan 5 pa morgonen. Lite nervost ar det allt men mest ar jag anda forvantansfull.

Sa vi far se vart jag ar nagonstans nasta gang vi hors!

11 september

Kategori: Allmänt

Idag, vår 15:onde dag på resan, så fick vi uppleva regn för första gången. Då åkte regnjackan fram och i den låg det en liten lapp som jag blev väldigt glad av att se. Tusen tack Anni du är bäst! Vi gick till en inhemsk marknad vilket var roligt att se och vi alla köpte lite olika grejer, Agnes köpte bla en superfin ryggsäck. Annars så har vi strosat runt lite i stan och kollat läget. Det blir väldigt mycket folk där på eftermiddagen så vi kom tillbaka till boendet runt 5 tiden. Nu sitter vi och chillar, behöver än en gång lyssna på clownerna och det börjar bli tröttsamt. Vi hade inte med oss någon kamera då vi inte vill dra oss till mer uppmärksamhet än nödvändigt men jag fick en bild från frukosten imorse som ni kan få se. Gratis är gott som backpacker, hehe.

Bilder från sista kväller på Culebra och Bacardi

Kategori: Allmänt


 

10 setember

Kategori: Allmänt

Resan till San Jose, Costa Rica, gick bra. Lång tid på flygplatsen och långa flygturer men vi börjar vänja oss vid detta nu. Mellanlandade i Miami så har besökt det stället nu två gånger under två veckor, weho! Costa Rica var väldigt fint när vi landade då huvudstaden är omringad av volkaner. Jag hade inga förväntningar då det mesta av vad vi hade hört sen innan endast var om hur dåligt landet är, hög kriminalitet och brottslighet m.m., men från flygplatsen och till vårt guest house var det faktiskt mindre slum än vad jag trodde att det skulle vara. Vi bor dock centralt och i centrum brukar det ju inte vara värst men ändå intressant då det såg ut att vara mer fattigdom i Puerto Rico. Men det kommer vi antagligen se mer av så fort vi åker iväg på den stora resan (som förresten börjar på onsdag). Så efter att vi kom hit så har vi inte gjort särskilt mycket förutom att vi har ätit lite Costa Rican food, var rätt likt den Puerto Riciska, och hittat ett supermarket där vi köpte vatten. Vi ska se mer av staden imorgon. Vi är alla väldigt trötta då det blev lite sömn de senaste dagarna plus att vi har flyttat bakåt ytterligare två tidszoner så nu ligger vi 8 timmar efter svensk tid. Andra gäster på vårt boende är ett gäng clowner så nu sitter vi och smyglyssnar på deras clownmöte. Spännande!

9 september

Kategori: Allmänt

Hej alla, nu sitter vi på ett glasscafe i Old San Juan och utnyttjar att vi har tillgång till internet igen så jag tänkte uppdatera er lite om vad som händer i våra liv. Vi hade fantastiska dagar på Culebra som vi utnyttjade till max genom att slappa på den fantastiska stranden. Jag snorklade på riktigt för första gången i mitt liv vilket var så häftigt då man såg kanske 10 till 15 meter ner i havet, såg korallrev och massvis med fiskar. Vi träffade även många trevliga människor på ön och vår sista kväll på ön spenderade vi med dem på en karaokebar där vi sjöng och dansade till latinomusik hela natten. Annika och Lovisa var grymmast på att sjunga och satte hela stället i gung! Så vi slutade med flaggan i topp. I förrgår åkte vi tillbaka till San Juan och nu hamnade vi i Old San Juan vilket är de gamla delarna av stan. Hit åker de flesta turister vilket gör att det har en stor skillnad på standarden jämfört med där vi bodde innan. Men det är roligt att ha sätt både det bra men även hur majoriteten av befolkningen bor. Ifrån San Juan kommer romen Bacardi så igår så åkte vi ut till deras fabrik och såg hur stället såg ut samtidigt som vi fick en guidad tur. Det var roligt att se och det slutade med att vi fick gratis drinkar och då passade vi på att testa nya Bacardismaker. Min absoluta favorit var red peach så vi får hålla tummarna att den kommer till Sverige! Nu idag så har vi promenerat runt i staden till ett gammalt fort. Det var inte särskilt kul tyckte väll någon av, extremt svettigt då det kanske är 35 grader här, men bra tidsfördriv. Vi har nämligen checkat ut från vårt boende och ikväll så beger vi oss mot flygplatsen för att tidigt imorgon åka till Costa Rica. Vet ej hur lång tid det kommer att ta tills jag får internet igen nästa gång men vi hörs när vi hörs!

Hälsningar från paradiset!

Kategori: Allmänt

 

Bilder från regnskogen och Culebra

Kategori: Allmänt 

5 september

Kategori: Allmänt

Godmorgon!! Klockan är nu kvart över 8 och jag är vaken medans de andra sover så därför tycker jag att det passar bra för mig att skriva ett litet inlägg

I förrgår så åkte vi då till regnskogen. Eftersom att man måste vara över 21 för att hyra bil här så kunde vi inte göra det utan fick åka med en man som heter Francisco som äger stället där vi bodde innan. Francisco är 66 år och hur trevlig som helst och har verkligen hjälpt oss med mycket här som vi annars inte hade fixat.

På vägen till regnskogen åkte vi över berg och dalar vilket var en otrolig upplevelse då det var sån fantastisk utsikt. Små, kringliga vägar gjorde då att jag som har lätt för att bli åksjuk inte mådde så bra men det är smällar man får ta!

Regnskogen var oerhört vacker då allt var så gigantiskt stort! Det är svårt att beskriva men det var fantastiskt att få se. Vi såg även ett vattenfall och även det var väldigt fint! Lyckligtvis så såg vi inga farlifa djur, bara en snigel. På vägen hem så stannade vi och åt local food, vilket faktiskt var gott. De äter mycket bönor med ris här och det kombinerat med någon köttgryta blev min måltid

Igår så lämnade vi San Juan för att bege oss ut till en ö som heter Culebra. En båttur på ca 45 min tog oss hit och än en gång mådde jag illa då båten guppade en del. Vi hade bokat hostel i förväg så mannen i familjen kom och mötte oss vid färjan. De är oerhört trevliga men kvinnan är lite speciell, MYCKET smink ala 70 talet och slutar aldrig prata. Pratar om sitt liv, om mat, ja hon pratar verkligen om allt. De körde oss till en strand som vi alla blev helt förstummade av att se. Ifall detta inte är paradiset så vet jag inte om paradiset finns!

Kvällen avslutades med middag uppe hos Anna tillsammans med de andra gästerna här. Hon var lite galen men paellan hon hade lagat var god. Efter det så gick vi och letade efter en bar men inget hade öppet då denna staden eller vad man kan kalla det bara har 2000 invånare

Så jag tror att vi alla kommer att trivas här bra! Vi ska se till att njuta maximalt innan vi beger oss till San Juan igen.

2 september

Kategori: Allmänt

Karibien, karibien, karibien... Vi anlände till San Juan igår vid 5 tiden, lyckades hitta en taxi som körde oss till vårt hostel och när vi kom hit så kan man ju säga att boendet var en stor skillnad jämfört med det i Miami. Trångt, våningssängar, ingen luftkonditionering, skällande hundar och skrikiga grodor som låter utanför. Det blev en smärre chock men det är väll så backpacker livet ska vara. Efter en relativt sömnlös natt så bestämde vi oss imorse för att bege oss till stranden vilket vi definitivt gjorde rätt i då den var helt underbar! Jättefint och palmer som vi låg och vilade under hela dagen. Latinamerikansk musik spelades och det kändes så idylliskt vilket var fantastiskt. Under våra dagar här i Puerto Rico så ska vi göra en del utflykter och vi börjar redan imorgon då vi ska åka till regnskogen.
Bilder från Miami

Kategori: Allmänt
31 augusti

Kategori: Allmänt

Ja förstår mig inte riktigt på blogg så fortsättningen av förra inlägget kommer här!

På kvällen så promenerade vi till South Point vilket är Miami Beach sydligaste spets. Verkligen fint att se staden i mörker! Gillar verkligen Miami mer och mer så det känns lite konstigt att åka här ifrån imorgon. Nu håller vi på att packa våra väskor för att det blir att gå upp tidigt imorgon. Måste även öva mer på spanskan då vi från och med nu kommer vara i spansktalande länder. Ja hur det kommer gå blir intressant att se!

31 augusti

Kategori: Allmänt

Sista dagen i Miami! Dagen börjades med att vara på stranden, gå lite i butiken (där jag äntligen fick köpt ett par flipflops) och bara i allmänhet ta det lugnt. Det var riktigt varmt så man kan knappt gå en meter utan att behöva dricka vatten. Vi har ju då köpt det billigaste vattnet vi kunde hitta, ca 5 kr för 3,5 liter, vilket märks då det smakar lite plastigt men man ska inte klaga.

Efter lunch så skulle vi ge oss på ett nytt försök att hitta Miami Ink och denna gången lyckades vi! Vi var inne i shopen och kollade på lite kläder och såg hur studion såg ut. Nice att har varit där! Det tyckte speciellt en av oss som en timme senare gick tillbaka och bokade tid och därmed gjorde sin första tatuering! Vem det var kan jag inte svara på utan det får ni se längre fram, hehe ;-)